De techniek: een mooi vakgebied met hard werken

De techniek is een breed vakgebied dat uit veel functies en takken bestaat. Wat veel van de, vooral uitvoerende functies, vooral gemeen hebben, is dat ze fysiek nog wel eens uitdagend kunnen zijn. Functies in de techniek zijn mooi en veelzijdig. Maar helaas komt het nog weleens voor dat iemand fysieke klachten krijgt met al dat zware werk. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Het zijn echter de gevolgen waar nog wel eens voor wordt gevreesd, en één vraag spookt in zo’n situatie al snel door je hoofd: kan ik mijn werk straks nog wel doen?

Afgekeurd als installatiemonteur

Stel je voor dat je werkt als servicemonteur in de installatietechniek. Mooi en dankbaar werk met veel afwisseling, maar ook zwaar en intens. Je doet dit werk jaar in jaar uit met veel plezier, maar na verloop van tijd begin je het behoorlijk in je schouders te krijgen. Je gaat naar de dokter en na een paar onderzoeken wordt duidelijk dat er slijtage is opgetreden in je schouders en dat het niet meer verantwoord is om als servicemonteur verder te kunnen werken binnen het bedrijf waar je werkt. Wat nu?

Arbeidsongeschikt zijn in de techniek: wat nu?

Hoe vervelend de bovenstaande situatie ook is, gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om ervoor te zorgen dat jij in de techniek kunt blijven werken. Iets wat hierbij kan helpen is arbeidsbemiddeling. Met arbeidsbemiddeling wordt er gekeken naar hoe werkzoekenden aan een functie of andere werkgever gekoppeld kunnen worden. Denk aan mensen die bijvoorbeeld in de zojuist beschreven situatie zitten. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Bemiddeling van werkzoekenden door koppeling aan werkgevers
  • Werkzoekenden werkervaringsplekken bieden om ze klaar te maken voor de arbeidsmarkt
  • Re-integratie en begeleiding voor werknemers die door omstandigheden een andere functie bij een ander bedrijf in hun vakgebied gaan bekleden.

Reïntegratie binnen de techniek

Hoe naar het ook is als jij door arbeidsongeschiktheid jouw oude en geliefde werk niet meer uit kunt voeren, het hoeft gelukkig niet te betekenen dat je niet meer binnen de techniek kunt werken. Er zijn diverse reïntegratietrajecten waarmee je snel een andere functie binnen jouw vakgebied kunt vervullen. In samenspraak met een consulent worden jouw wensen, ervaringen en vaardigheden in kaart gebracht. Gezamenlijk kun je vervolgens kijken naar koppelingen met de arbeidsmarkt. Ook wordt je vaak bijgestaan in het verwerken van het verlies van je eerdere functie, sollicitatietrainingen en het in kaart brengen van persoonlijke doelstellingen. Zo kun je misschien niet meer als servicemonteur werken, maar misschien wel als service coördinator bij een andere werkgever. Zo blijf je betrokken en actief bij en binnen jouw vakgebied, maar is de fysieke belasting verleden tijd.

Schakel de hulp in van GBA Arbeidsbemiddeling

Ben jij op zoek naar een nieuwe functie of werk in de techniekbranche door arbeidsongeschiktheid om welke reden dan ook? Neem gerust eens contact op met GBA Arbeidsbemiddeling. In welke situatie je ook zit, we kunnen je altijd verder helpen in jouw zoektocht naar een passende functie binnen de techniek.
Je bereikt ons telefonisch via 038 – 888 83 83 of 06 – 13 17 91 09. Je mag natuurlijk ook het contactformulier invullen. We horen graag van je!