Solliciteren via GBA bemiddeling in 3 stappen

Als arbeidsbemiddelaar in de installatietechniek help ik mensen een baan te vinden waarbij hun competenties, ambities en kennis écht tot zijn recht komen. Binnen de installatietechniek is het zelfstandig vinden van zo’n baan een flinke uitdaging. Via het sollicitatieproces bij GBA Bemiddeling vind je wel een werkgever en functie die bij je past. Dit sollicitatieproces werkt in drie stappen.

Stap 1: de kennismaking

Het sollicitatiegesprek van GBA Bemiddeling begint meestal met een kennismakingsgesprek. Het liefst vindt dit gesprek plaats op kantoor of in een restaurant, maar in huidige tijden van corona is dat niet altijd mogelijk. Wanneer het niet anders kan, voeren we het kennismakingsgesprek telefonisch. Voor het eerste kennismakingsgesprek wordt altijd ruim de tijd genomen. Natuurlijk ben ik benieuwd naar welke (technische) kennis een kandidaat al heeft, maar ik wil er ook zeker achter komen wat voor persoon hij of zij is. Ik ben benieuwd naar iemands achtergrond, waar liggen zijn of haar interesses? En hoe is het om met deze persoon om te gaan? Past diegene ook bij de cultuur van het bedrijf? Dit zijn zeer belangrijke factoren, en op het gebied van bemiddeling vaak doorslaggevend.

Tijdens het gesprek worden verder ook nog technische zaken besproken. We hebben het bijvoorbeeld over welke bedrijven interessant zouden kunnen zijn, en welke bedrijven dat totaal niet zijn. Ook bespreken we de arbeidsvoorwaarden en de overige wensen en eisen van de kandidaat.

Stap 2: bedrijf en functie die bij je past

Na dit gesprek heb ik genoeg ‘bagage’ om aan het werk te gaan. Ik begin met het opstellen van een profiel van de kandidaat. Dit is een CV met daarbij mijn eigen bevindingen. Ik benader mijn zogenaamde ‘warme’ contacten en inventariseer of daar interesse is in de kandidaat. Is dat niet het geval, dan doe ik hetzelfde bij mijn ‘koude’ netwerk. 

Meestal komen tijdens dit proces enkele bedrijven naar voren die interesse hebben. Wanneer dat zo is, regel ik een persoonlijke kennismaking tussen de kandidaat en het bedrijf.

Stap 3: gesprekken tussen kandidaat en bedrijf

Ik vind het erg belangrijk om de persoonlijke kennismaking tussen de kandidaat en het bedrijf zo laagdrempelig mogelijk te houden. Kennismaken in een informele sfeer is altijd het doel. Ik ben namelijk van mening dat je het beste kunt laten zien wie je bent als je in je comfortzone zit. Ook kun je zo het beste beoordelen of het bedrijf en de functie bij je passen. Dit geldt overigens niet alleen voor de kandidaat. Ook voor de (potentiële) werkgever is dit de beste manier om een kandidaat te leren kennen.

Na de kennismaking laat ik het voor beide partijen minimaal een nachtje bezinken. Eventuele vragen die ontstaan zijn kunnen opgeschreven worden. De volgende dag neem ik contact op met de kandidaat en de potentiële werkgever. Wanneer beide partijen interesse hebben, plannen we een tweede gesprek. Tijdens dit gesprek worden primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden besproken. Ook hierna houd ik een minimale bedenktijd. Als beide partijen het dan nog overal mee eens zijn, wordt de startdatum vastgelegd.

Aan de slag bij het nieuwe bedrijf

Betekent dit het laatste contactpunt met GBA? Nee! Vaak werk ik middels een ‘deta-vast traject’. Hierbij wordt de nieuwe medewerker een vooraf afgesproken periode gedetacheerd bij de opdrachtgever. Tijdens de periode blijven we in contact. De voortgang en ontwikkelingen houden we dan samen bij. In sommige gevallen komt de kandidaat rechtstreeks in dienst bij de opdrachtgever. Dan hebben we het over een ‘Werving & Selectie traject’. Hierna is de kandidaat onderdeel van mijn netwerk, en houden we nog regelmatig contact

Start je sollicitatieproces bij GBA Bemiddeling

Wil jij verder groeien in de installatietechniek en kan dat niet bij je huidige werkgever? Of ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Start dan het sollicitatieproces bij GBA Bemiddeling! Ik help je graag aan de nieuwe baan waar je helemaal op je plek bent. Neem hiervoor contact met me op. Dat kan door te bellen naar 06 – 13 17 91 09 of door het contactformulier in te vullen.