Zo word je zzp’er in de installatietechniek
Werk jij al jaren in de installatietechniek? Doe je dat al een geruime tijd in loondienst voor een werkgever? Misschien ben je inmiddels, met al je ervaring, aan het overwegen om verder te gaan als zzp’er. Je zal de eerste zeker niet zijn! Er werken ruim 145.000 medewerkers binnen de installatietechniek en veel daarvan werken als zelfstandig ondernemers. Er is dan ook meer dan genoeg vraag naar zzp’er binnen de installatiebranche. Omdat de meeste werkzaamheden niet gedaan kunnen worden zonder diploma, heb je binnen de installatietechniek relatief weinig concurrentie. En dat is alleen maar fijn als je binnen dit mooie vakgebied als zzp’er aan de slag wil.
Meer dan genoeg carrièremogelijkheden
De vele carrièremogelijkheden maken de installatietechniek zo aantrekkelijk. Je kunt als zzp’er aanvullende opleidingen en cursussen volgen om je horizon te verbreden. Zo kun je klanten straks al zzp’er diensten aanbieden binnen de verkoeling, ventilatie en het sanitair. Omdat je dus vaak gediplomeerd moet zijn om deze werkzaamheden uit te mogen/kunnen voeren, kun je als zzp’er een relatief hoog uurtarief vragen. Met deze diploma’s kun je aantonen dat je over de juiste kennis en vaardigheden beschikt. Door constant bij te scholen en zo certificaten toe te voegen op je website, onderscheid je je goed van anderen.
Verzeker je tegen zakenschade
Als zzp’er heb je de vrijheid om eigen opdrachten te kiezen, eigen tarieven te bepalen en zelf je uren in te delen. Hier staat echter wel wat verantwoordelijkheid tegenover. Je dient namelijk zelf geld apart te zetten voor je pensioen en je moet zelf bepaalde verzekeringen afsluiten. Vooral voor installateurs zijn er specifieke verzekeringen die schade bij personen en spullen bieden. Zo kan het wijs zijn om een montageverzekering voor installatiewerken af te sluiten. Tot slot is het verstandig om zelf een goede boekhouding bij te houden. Hier kun je natuurlijk ook altijd een boekhouder voor inhuren.
Opdrachten zoeken
Als zzp’er dien je zelf op zoek te gaan naar opdrachten. In sommige gevallen kun je via je voormalig werkgever een opdracht binnenhalen of kun je via platformen voor zzp’er aan de slag. Eén van de belangrijkste dingen is om online goed vindbaar te zijn. Het is dan ook aan te raden om ervoor te zorgen dat je een professionele website hebt met daarop duidelijk je expertises en je tarieven. Verzamel en toon ook recensies van klanten zodat toekomstige afnemers zien dat je waar voor hun geld biedt.
Begeleiding van medewerker naar zzp’er
Zit jij eraan te denken om voor jezelf te beginnen? Wil je overschakelen van loondienst naar zzp? Heb je daarvoor vragen over hoe het zit met tarieven, verzekeringen, overeenkomsten, betalingstermijnen en aansprakelijkheid? Schakel dan gerust de hulp in van GBA Bemiddeling. We helpen je met het papierwerk en we zorgen ervoor dat je, vooral in het begin, een fijne continuïteit van opdrachten hebt! Neem voor vrijblijvend advies contact op met Christiaan Groenewold. Telefonisch via 06-13179109 of via info@groenewoldbemiddeling.nl.
Recente reacties